Om oss
Mer än 100 års erfarenhet!
AB Nässjö Sågbladsfabrik – ”ett äkta familjeföretag”, beläget på småländska höglandet. Företaget grundades 1902 och i början så reparerade och servade man cirkelsågklingor. Allt efter som tiden gick så vaknade även intresset för att själva kunna tillverka klingor. Att kunna värmebehandla (härda & anlöpa) stålet själva var tidigt prioriterat. Detta gör att vi i dag har denna process helt i våra egna händer, ”egen härd är guld värd”. Vi tillverkar alla våra sågklingor helt själva från scratch till färdig produkt i vår väl anpassade fabrik belägen i Nässjö.
I generationer har vi drivit på och utvecklat våra produkter, allt för att ge våra kunder de absolut bästa produkterna för att de i sin tur ska kunna utveckla sina verksamheter.
Betydande investeringar genom åren och ständigt pågående uppgraderingar i vår maskinpark gör att vi tillverkar alla våra klingor både, konventionella och bestyckade, till allra högsta kvalitet.
Vi ligger i absoluta framkant när det gäller lödning och slipning av bestyckade klingor (HM/ST). Detta gör att vi har fått ett förtroende från våra kunder och har ett mycket omfattande och nära samarbete med flera sågverk rörande service och reparationer av deras klingor.
Nyfikenhet och en strävan att ständigt utvecklas tillsammans med våra kunder för att lösa de olika behov och önskemål som kan uppstå, gör att vi ”skräddarsyr” mycket av våra kunders olika kling-typer. Det har genom åren blivit mycket testande och finslipande på olika idéer som uppstått, något som bland mycket annat lett fram till vår omtalade och mycket framgångsrika Frost2-tand.
Största delen av de klingor som vi nytillverkar används inom träindustrin men vi tillverkar även klingor som används för sågning av andra ämnen som t.ex aluminium, stål, och koppar.
Historien om Nässjö Sågbladsfabrik
Företagets grundare Janne Friberg föddes 1875 i Gräsgärde i Arby församling i Kalmar län (Södra Möre) och avled 1942 i Nässjö församling. I mitten av 1890-talet for han, som många andra unga män, till sågverksdistrikten i Norra Sverige där det fanns gott om arbete. Han började på Stora Kopparbergs sågverk i Kubikenborg. Efter någon tid på sågen kom han in i filkammaren där han började lära sig rikta cirkelsågklingor.
Efter några år sökte han och fick arbete som sågriktare på Stridsberg & Björcks sågbladsfabrik i Trollhättan. Där stannade han ett par år till 1901. Året därpå, 1902, startade han J. Friberg Nässjö. En reparationsverkstad för sågklingor. Första tiden fick det lilla antalet maskiner kraft från en liten ångmaskin, senare blev det elkraft och elektriskt ljus från Spexhult Kraftaktiebolag och därefter från stadens elverk. Under slutet av 30-talet startades nytillverkning av cirkelsågklingor, i huvudsak av härdad stålplåt från Spear & Jackson Ltd i Sheffield, England.
År 1944 uppfördes en byggnad för en härdanläggning för max dia. 1250 mm. Uppvärmningen skedde tidigare med eldningsolja. Under krigsåren drogs oljan in och driften övertogs istället av två gengasaggregat för lastbilar vilka monterades utanför fabriksväggen. År 1949 tillbyggdes fabriken och högspänningstransformator installerades och hela driften av företaget blev elektrifierad. Härdugnen byggdes samtidigt om för max 1810 mm cirkelsågklingor. Den nuvarande tredje fabriksbyggnaden vid Sörängsrondellen, Virkesgatan 8, Nässjö, byggdes 1972 med tillbyggnad 1976.
Utvecklingen att på konventionella klingor löda dit tandspetsar i hårdare material gjorde att vi i början av 80-talet införskaffade ett manuellt löd-aggregat och även slipmaskiner avsedda för att kunna slipa hårdmetall alt. stellite.
Processen att löda och slipa denna typ av klingor sker idag i helautomatiska toppmoderna maskiner.